הטיפול הסוציאלי

תוכנית תמיכה משפחתית

"הרי ירושלים" שם לו למטרה לשלב את משפחתו של כל ילד בתוכנית הטיפולית ורואה בתהליך זה חלק בלתי נפרד מהשיטה הטיפולית. לשם כך לכל משפחה מוצמד עובד סוציאלי העובד ב"הרי ירושלים" וההורים/משפחה מוזמנים לטיפול משפחתי אחת לשבוע בממוצע. ההורים מגיעים מכל קצוות הארץ, רובם באוטובוסים, ועושים מאמץ אדיר על מנת להגיע כל שבוע לביקור של ילדיהם. לדוגמה, אמא מצפת יוצאת ב 6:00 בבוקר ומחליפה 4 אוטובוסים עד אלינו לביקור שמתחיל בשעה 14:00 ואז בשעה 17:00 עושה את כל הדרך חזרה. המשפחות נפגשות עם העובד הסוציאלי ולאחר המפגש יש להם זמן לביקור משפחתי עם ילדם. ב"הרי ירושלים" יש חדר משפחות מיוחד המיועד לביקורים אלו, הוא מספק למשפחה אווירה אינטימית לפגישה עם הילד ובנוסף מהווה חדר המתנה נעים לפני הפגישה עם העובד הסוציאלי. משפחות הגרות במרחק רב מ"הרי ירושלים" נדרשות להיפגש עם עובד סוציאלי בעיר מגורם המעדכן באופן שותף את העובד הסוציאלי "בהרי ירושלים".

הקשר בין ההורים לילדים במהלך שהותם במוסד הינו קריטי ובעל ערך, הן עבור הילדים והן עבור הצוות המטפל בהם. יחד עם זאת, מדובר בקשר מורכב בו ההורים נדרשים לאפשר לאנשים אחרים (תחילה זרים בעיניהם) לטפל בילדיהם. יותר מכך אנשים אלה נכנסים אל הטיפול בילד במקום בו ההורה חש ש"נכשל", הורים שילדיהם שוהים במוסד נושאים עמם חוויות של כישלון הורי ופעמים רבות של אובדן זהות הורית.

מטרת תוכנית התמיכה המשפחתית היא לתת מענה ישיר לצרכי ההורים, לעזור להם להשלים עם הוצאתו של ילדם מהבית והכנסתו לפנימייה טיפולית, לעזור להם לפתח כלים אשר יסייעו להם להתמודד עם סוגיות קשות בחייהם ולאפשר את השיקום של יחסי ההורה-ילד בתקווה לחידוש ככל האפשר של סביבה משפחתית מתפקדת.

תפקידו של העובד הסוציאלי ביחידה הוא לעזור להורים לשאת את הכאב שבמשבר סביב הוצאתו של ילדם מהבית ובנוסף לערב את ההורה בטיפול בילדו בכלל המרחבים (פיזי ורגשי). כאשר עבודה זו נעשית תחילה בשדה מורכב ובעבודה מרובה עד הרגע בו ההורה נותן אמון וניתן ליצור קשר במשולש שבין ההורה לילד ולצוות. במהלך השנים נוצר קשר מיוחד גם בין ההורים לבין הצוות. ההורים, לאחר המשבר הגדול ולאור השיפור שהם צופים שחל בילדיהם ובעצמם, נותנים את הסכמתם לצוות לטפל בילדיהם. לעיתים ההסכמה היא חלקית ולעיתים נוצר קשר מרגש בין הורה לאיש צוות.

העבודה על שיקומם של ילדים והורים ממשפחות שבורות מביאה לשינוי חברתי ותורמת לחיזוקה של החברה הישראלית.

ד"ר יורם שפירא, שהיה עובד סוציאלי בבית הילדים במשך יותר מ- 20 שנה, כתב את המאמר רב-ההשפעה "ילדים בפנימייה טיפולית – נקודת המבט ההורית והשלכותיה על עבודת העובד הסוציאלי" המתבסס על ניסיונו רב השנים בבית הילדים. מאמר זה היווה אבן דרך בטיפול בהורים לילדים בפנימיות טיפוליות. (המאמר פורסם בכתב העת "חברה ורווחה", 1994, חוברת טו/4)

יום הורים

אחד מימי השיא של היחידה מתרחש פעמיים בשנה והוא יום ההורים. יום אליו מוזמנים ההורים יחד עם הילדים לעבודה משותפת ולהיכרות מעמיקה עם הילד ועם התהליך שהוא עובר. זאת יחד עם כלל הצוות המטפל בילדם במהלך השנה. 

לקראת כל יום הורים בוחר הצוות נושא העוסק בקשר הורה-ילד מתוך התבוננות על שלבי ההתפתחות של היחידה. בשנה ראשונה יהיו הנושאים קשורים יותר בהיכרות עם הצוות והילדים ובפעילות של יצירה ומשחק ובשנה השנייה והשלישית ישנו מקום לעבודה עם ההורים והילדים בקבוצות ולשיח משותף. במחשבה על תוכן היום מושם דגש על תוכן העוסק בהעצמת ההורים והילדים דרך הדגשת החלקים בהם חשים ההורים כדמויות חשובות ומשמעותיות עבור הילדים ודרך העצמת הכוחות והחזקות של הילדים .  

יום ההורים תמיד מלווה ברגשות מעורבים מצד הילדים ומצד ההורים. אנחנו לוקחים זאת בחשבון בתכנון הפעילויות ומשתדלים להיות רגישים מאוד לצרכיהם ביום חשוב זה.

משפחות מלוות

העובדים הסוציאליים משתדלים לחבר משפחה מלווה לילדים שאין להם עורף משפחתי או שאינם יכולים לחזור הביתה בחופשות ובחגים מכיוון שהסביבה המשפחתית הרסנית מדי או מסוכנת עבורם. 

באופן טבעי הילדים אשר כן חוזרים הביתה בחופשות ובחגים מצפים לכך במהלך השנה. על אף המגבלות בכל משפחה ומשפחה, ביקורים אלו מספקים לילדים תחושת יציבות מסוימת התומכת ברווחתם, ומסייעת לתהליך השיקום שלהם. לילדים אשר לא יכולים לחזור למשפחותיהם, או שאין להם משפחה לחזור אליה, חסרה מערכת תמיכה זו. הם מודעים מאוד לחוסר וכאשר הם רואים את חבריהם לקבוצה שכן יוצאים לחופשות, זה מקשה עליהם מאד.

"משפחה מלווה" היא משפחה המעניקה לילדים חסרי העורף המשפחתי את החוויה של בית וסביבה משפחתית מתפקדת במהלך החגים והחופשות, ומספקת לילד את האהבה והחום שכל כך חסרים לו. היחידה המשפחתית מעודדת את הילד ומחזקת את ההערכה העצמית. היא מגשימה עבורו את החלום של חיי משפחה להם הוא כל כך זקוק. ילד המבקר באופן קבוע במשפחה מלווה, חווה חוויות אישיות ומשפחתיות חדשות עבורו, ויכול להפנים את הדרכים הנורמטיביות והמיטביות של חיי משפחה.  

כדי להבטיח שהזיווג של ילד– משפחה מלווה יצליח, ומכיוון שהילדים תחת חסותנו הם ילדים שקשה מאוד להתמודד עמם, הצוות שלנו משקיע הרבה זמן ומאמץ בהדרכה ומתן תמיכה למשפחות המלוות. במסגרת זו המשפחה מקבלת הכשרה אינטנסיבית, משתתפת בקבוצת תמיכה למשפחות מלוות, מקבלת ביקורי בית ושעות טיפול נוספות מהעובד הסוציאלי.  

אנחנו מאמינים שלכל ילד מגיעה הזדמנות לקבל חווית חיי משפחה נכונה ולכן אנו שואפים למצוא משפחה מלווה מתאימה לכל אחד ואחת מהילדים הזקוקים לכך.

הקדישו לילדים שלנו את האגורות שלכם!
עגלו לטובת בית הילדים הרי ירושלים

מה זה אומר לעגל לטובה?

בכל קניה בכרטיס האשראי שלך יעוגל סכום הקניה לשקל הקרוב, והפרש האגורות יועבר לתרומה לבית הילדים. 

לדוגמהקנית ב- 78.60 ₪? שילמת 79 ₪, תרמת 40 אגורות!

האגורות שלך (כ-5 ₪ ממוצע בחודש) יאפשרו לתת לילדים ילדות טובה יותר. 20 שניות בלבד, רק 4 ספרות, והכסף הקטן שלכם יעשה דברים טובים!

 *בלי לחשוף פרטי אשראי, ועם אפשרות להסרה בכל שלב.

דילוג לתוכן